Πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα μου;

Τα δεδομένα σας αποθηκεύονται στο cloud και πραγματοποιείται backup πολύ συχνά. Έτσι, αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα υποκλοπής και ότι παραμένουν πάντα ασφαλή.

 Θα έχω τη δυνατότητα να μεταβώ σε μεγαλύτερη συνδρομή αργότερα;

Εννοείται! Οποαδήποτε στιγμή θελήσετε να μεταβείτε σε μεγαλύτερη συνδρομή μπορείτε να το κάνετε επικοινωνώντας απλά μαζί μας. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη κι αν είστε στη μέση της συνδρομής, όπου η υπολειπόμενη αξία θα προστεθεί στην αξία της μεγαλύτερης συνδρομής.

 Θα έχω τη δυνατότητα να μεταβώ σε φθηνότερη συνδρομή αργότερα;

Φυσικά! Θα πρέπει, όμως, να δώσετε προσοχή στα περιεχόμενα και τις δυνατότητες της εφαρμογής που θα επιλέξετε, ώστε να μεταφερθούν όλα τα αντίστοιχα δεδομένα της προηγούμενης συνδρομής.


 Τι θα συμβεί αν δεν ανανεώσω τη συνδρομή μου;

Δεν θα έχετε πρόσβαση στην εφαρμογή. Παρόλ' αυτά, οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε και πριν την λήξη της συνδρομής έχετε τη δυνατότητα να εξάγετε τα δεδομένα σας. Τα τελευταία παραμένουν αποθηκευμένα στη βάση, ώστε αν ανανεώσετε και πάλι τη συνδρομή σας αργότερα να τα βρείτε καταχωρημένα.

 Υποστηρίζει το πρόγραμμα τις απαιτήσεις της Α.Α.Δ.Ε σχετικά με το myData;

Εννοείται! Όταν ανοίξει το myData και τεθούν όλα σε κανονική λειτουργία η εφαρμογή θα είναι πλήρως εναρμονισμένη και συμβατή με όλες τις απαιτήσεις της Α.Α.Δ.Ε.

 Έχω μεγάλο πλήθος προϊόντων. Πρέπει να τα καταχωρήσω όλα ένα προς ένα;

Φυσικά και όχι! Το πρόγραμμα σας προσφέρει τη δυνατότητα να κάνετε μαζική εισαγωγή των δεδομένων σας (προϊόντα, υπηρεσίες, πελάτες, προμηθευτές), ώστε να εξοικονομήσετε χρόνο. Αν αντιμετωπίσετε κάποια δυσκολία είμαστε στη διάθεσή σας!

 Πώς καταχωρώ παραστατικό στην προηγούμενη χρήση;

Στο Prosvasis Go, ανά οικονομική χρήση, η αρίθμηση των σειρών ξεκινά αυτόματα από την αρχή

Δηλαδή εάν είχατε εκδώσει ένα τελευταίο Τιμολόγιο την 31/12/20xx  με αριθμό 205 (και τελική κωδικοποίηση ΤΙΜ0000205) το πρώτο τιμολόγιο της νέας χρονιάς, την 01/01/20xx θα λάβει αριθμό 1 (και τελική κωδικοποίηση ΤΙΜ0000001).

Σημαντικό: Με αυτό τον τρόπο σας επιτρέπεται να συνεχίζετε την καταχώρηση παραστατικών στην παλαιά χρήση έστω και εάν έχει αρχίσει η καταχώρηση παραστατικών στη νέα, αρκεί να κάνετε είσοδο στην εφαρμογή με ημερομηνία 31/12/20xx (προηγούμενης χρήσης).

Προσοχή: Για την διαβίβαση παραστατικών στα MyData προγενέστερων ημερομηνιών (31/12/2022) συμβουλευτείτε τον λογιστή σας.

 Έχω επιλέξει Online διαβίβαση αλλά ο λογιστής δε βλέπει τα παραστατικά στην ΑΑΔΕ.

Σε περίπτωση που έχετε ενεργή την On Line διαβίβαση, αλλά ο λογιστής σας αναφέρει ότι δεν έχουν εμφανιστεί τα παραστατικά σας στο mydata, θα χρειαστεί να ελέγξετε αν αυτά έχουν σταλεί στην ΑΑΔΕ. Επιλέγοντας το "mydata" από το Μενού, θα επιλέξετε στα "Φίλτρα" το ημερολογιακό διάστημα κατά το οποίο καταχωρήσατε τα παραστατικά σας και θα επιλέξετε "Εφαρμογή". Στην καρτέλα που θα σας εμφανιστεί, θα είναι καταχωρημένα τα παραστατικά σας. Αν εμφανίζονται με ροζ κουτάκι και στη λίστα "Επόμενη ενέργεια" αναγράφεται "Διαβίβαση συνόψεων", τότε θα χρειαστεί να επιλέξετε το σύνολο των παραστατικών επιλέγοντας το κουτάκι που αναγράφει "Α/Α" ή μεμονωμένα, τα παραστατικά που επιθυμείτε να διαβιβάσετε. Αφού τα επιλέξετε θα πατήσετε δεξί κλικ και την επιλογή "Διαβίβαση συνόψεων". Αφού ολοκληρωθεί η εργασία, θα κλείσετε το παράθυρο με το μήνυμα και επιλέγοντας το σύμβολο "Ανανέωση" στη βάση της καρτέλας, θα εμφανιστούν τα παραστατικά που έχετε διαβιβάσει. Τα παραστατικά έχουν διαβιβαστεί, εφόσον το κουτάκι έχει γίνει λευκό και στη στήλη "Επόμενη ενέργεια" αναγράφεται στο παραστατικό "Καμία (Πλήρης διαβίβαση)" και έχουν λάβει αριθμό "Μ.ΑΡ.Κ".

 Διαβίβαση Παραστατικών

Για την αποστολή των παραστατικών που αφορούν σε κινήσεις του 2022 και εφόσον αυτές έχουν καταχωρηθεί στην εφαρμογή, θα επιλέξετε το πεδίο «mydata» μέσα από τη στήλη του «Μενού». Στο πεδίο «Φίλτρα» θα επιλέξετε το ημερολογιακό διάστημα κατά το οποίο καταχωρήσατε τα παραστατικά σας π.χ. 01/01/2022 έως 31/01/2022 και θα επιλέξετε «Εφαρμογή». Στη λίστα που θα σας εμφανιστεί θα είναι καταχωρημένο το σύνολο των εγγραφών σας για το χρονικό διάστημα που ορίσατε. Για να διαβιβάσετε τις εγγραφές στο mydata, επιλέγετε τα κουτάκια με ροζ χρώμα που αφορούν στις εγγραφές που βρίσκονται προς διαβίβαση και στη συνέχεια πατώντας δεξί κλικ επιλέγετε την «Διαβίβαση συνόψεων». Εφόσον ολοκληρωθεί η εργασία («Εργασία τελείωσε…») για να ελέγξετε ότι οι εγγραφές σας έχουν αποσταλεί στο mydata, επιλέγετε το σύμβολο της ανανέωσης του πίνακα στη βάση της καρτέλας. Στη συνέχεια ελέγχετε ότι στη στήλη «Επόμενη ενέργεια» αναγράφεται στην γραμμή της εγγραφής σας «Καμία (Πλήρης διαβίβαση)» και στη στήλη Μ.ΑΡ.Κ έχει καταχωρηθεί ο αριθμός Μ.ΑΡ.Κ του παραστατικού.


 Πως βρίσκω ένα τιμολόγιο που έχω καταχωρήσει, για να το εκτυπώσω ξανά;

Για να εκτυπώσετε ένα παραστατικό που έχετε ήδη καταχωρήσει ή εκτυπώσει, θα μεταβείτε μέσα από τα Εμπορικά > Πωλήσεις ή «Όλες οι πωλήσεις» και επιλέγοντας τα «Φίλτρα», θα αναζητήσετε βάσει της ημερομηνίας που εκδώσατε το παραστατικό και θα επιλέξετε «Εφαρμογή». Αφού εμφανιστεί το παραστατικό στη λίστα των πωλήσεών σας, θα το επιλέξετε με διπλό αριστερό κλικ και θα επιλέξετε «Εκτύπωση». Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, σας δίνεται η επιλογή να εκτυπώσετε το παραστατικό σας ή να το αποστείλετε με email στον πελάτη σας. Επίσης, πατώντας «Προεπισκόπηση» μπορείτε να δείτε τη μορφή της εκτύπωσης του παραστατικού, προτού το εκτυπώσετε.

 Έκοψα ΤΠΥ αντί ΑΠΥ. Τι κάνω;

Σε περίπτωση που έχετε καταχωρήσει Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών αντί για Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών, δεν έχετε την δυνατότητα να μεταβάλετε τη σειρά πώλησης που έχετε επιλέξει στο παραστατικό. Για το λόγο αυτό θα χρειαστεί να ακυρώσετε το αρχικό παραστατικό, επιλέγοντας μέσα από την καρτέλα του παραστατικού τις τρεις τελείες και την επιλογή «Ακύρωση παραστατικού», εφόσον η ακύρωση γίνει την ημέρα που εκδώσατε το παραστατικό. Σε περίπτωση που έχει παρέλθει το 24ωρο από τη στιγμή που εκδώσατε το παραστατικό, θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με το λογιστή σας, για να σας καθοδηγήσει σχετικά με το ποια εναλλακτική διαδικασία θα χρειαστεί να ακολουθήσετε για την ακύρωση του παραστατικού. Αφού ολοκληρώσετε την ενέργεια της ακύρωσης του παραστατικού σας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα εγγραφή με την σειρά πώλησης που επιθυμείτε (π.χ. Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών).

 Πώς καταχωρούμε ενδοκοινοτικό παραστατικό ή Τρίτων Χωρών.; Ποια σειρά επιλέγουμε;

Για την καταχώρηση παραστατικών ενδοκοινοτικών πωλήσεων ή πωλήσεων σε Τρίτες χώρες, εξυπηρετούν οι σειρές:

7220 – Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών Ε.Ε.

7205 – Τιμολόγιο Πώλησης Ε.Ε.

7201 – Τιμολόγιο – Δελτίο Αποστολής Ε.Ε.

και για πωλήσεις σε Τρίτες Χώρες οι σειρές:

7221 – Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών Τ.Χ.

7207 – Τιμολόγιο Πώλησης Τ.Χ.

7203 – Τιμολόγιο – Δελτίο Αποστολής Τ.Χ

Να σημειωθεί ότι, στους πελάτες για τους οποίους καταχωρούνται αυτά τα παραστατικά θα πρέπει να έχει επιλεγεί στην καρτέλα τους η χώρα στην οποία ανήκουν και η κατηγορία του πελάτη να είναι «Χονδρικής Ευρωπαϊκής Ένωσης» ή «Χονδρικής Τρίτων Χωρών» (Μενού > Συναλλασσόμενοι > Πελάτες)

 Τι πρέπει να κάνω για να εκδώσω πιστωτικό με μετασχηματισμό;
  • Για την έκδοση του πιστωτικού θα πρέπει να βρείτε το παραστατικό μέσα από τις πωλήσεις, να κάνετε διπλό κλικ σε αυτό και πάνω δεξιά στις τρεις τελείες να πατήσετε την επιλογή Μετασχηματισμός. Στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέγετε τη σειρά του πιστωτικού και πατάτε Αποδοχή. Αν το αρχικό παραστατικό δεν εμφανίζεται στη λίστα των πωλήσεων, τότε μέσα από τα φίλτρα ορίζετε κατάλληλα την περίοδο που το καταχωρήσατε και πατάτε «Εφαρμογή».
  • Στην περίπτωση που η επιλογή του μετασχηματισμού του παραστατικού είναι ανενεργή, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε είσοδο αρχικά στις σειρές πωλήσεων, να επιλέξετε «Φίλτρα» και να αποεπιλέξετε την ένδειξη «Ενεργή» που υπάρχει κάτω αριστερά. Στις ανενεργές σειρές πωλήσεων θα ελέγξετε εάν είναι διαθέσιμη και η σειρά του πιστωτικού που επιθυμείτε να εκδώσετε, ώστε να την ενεργοποιήσετε. Αρκεί να την επιλέξετε με διπλό κλικ, να πατήσετε επεξεργασία και να συμπληρώσετε το αντίστοιχο κουτάκι που αναγράφει «Ενεργή».
  • Εάν η σειρά του πιστωτικού δεν εμφανίζεται στις ανενεργές σειρές, τότε θα πρέπει να τη δημιουργήσετε κάνοντας είσοδο στις σειρές πωλήσεων (Ρυθμίσεις → Συναλλαγών → Σειρές πωλήσεων) και επιλέγοντας το σύμβολο «+» για τη δημιουργία νέας σειράς. Στον τύπο θα επιλέξετε το πιστωτικό που επιθυμείτε να εκδώσετε, θα καταχωρήσετε την περιγραφή του, στη σειρά θα ορίσετε έναν 4ψήφιο αριθμό που δεν θα έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη σειρά πώλησης. Στο πεδίο «Αριθμός» θα καταχωρήσετε το «0», ώστε να ξεκινήσει η αρίθμηση από το «1». Αφού αποθηκεύσετε τη σειρά του πιστωτικού που δημιουργήσατε, θα κάνετε είσοδο στη σειρά πώλησης του αρχικού (λανθασμένου) παραστατικού και στη βάση της καρτέλας, κάτω από την μπλε μπάρα που αναγράφει «Σειρά», στην επιλογή «Προσθήκη» θα πρέπει να συμπληρώσετε τη σειρά του πιστωτικού, προκειμένου να συνδέσετε τη σειρά του πιστωτικού με τη σειρά πώλησης.

Τέλος, κάνετε μία νέα είσοδο στο αρχικό παραστατικό και η επιλογή του μετασχηματισμού του παραστατικού θα είναι πλέον διαθέσιμη.


  Πως μπορώ να εκδώσω το φόρο διαμονής σε διαφορετικό πελάτη από αυτόν που έχω εκδώσει την Απόδειξη Παροχής ή το Τιμολόγιο Παροχής;

Στην εφαρμογή, δίνεται η δυνατότητα έκδοσης του Φόρου Διαμονής σε τρίτους. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.


 Μπορώ να αλλάξω μόνος μου τα στοιχεία μου που εμφανίζονται στην φόρμα εκτύπωσης;

Τα  στοιχεία σας που εμφανίζονται κατά την εκτύπωση του παραστατικού, αντλούνται από τα σταθερά στοιχεία της εταιρείας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε κάποια αλλαγή, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε είσοδο στις Ρυθμίσεις → Εταιρεία και στις τρεις τελείες, επιλέγοντας τα «Στοιχεία εκτύπωσης εταιρείας» μπορείτε να επεξεργαστείτε τα στοιχεία που εκτυπώνονται στο πάνω δεξί μέρος του παραστατικού (για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ). Επιπρόσθετα,  υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής της ψηφιακή σας υπογραφής ως εκδότης παραστατικού (για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ).

 Πως μπορώ να δω τα παραστατικά που δεν εμφανίζονται στο mydata;

Αρχικά, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε είσοδο στο Μενού → mydata και να ορίσετε στα φίλτρα το ημερολογιακό διάστημα που θα περιλαμβάνει όλα τα παραστατικά που επιθυμείτε να ελέγξετε.  Εάν δεν ορίσετε φίλτρα, τότε κατά την είσοδό σας στο μενού mydata θα εμφανιστούν μόνο τα παραστατικά που έχετε εκδώσει μέσα στο μήνα. 

Στην περίπτωση που κάποια παραστατικά δεν σας εμφανίζονται ή δεν εμφανίζεται κανένα παραστατικό στο μενού mydata, θα πρέπει να γίνει έλεγχος στις παραμέτρους της εταιρείας (Ρυθμίσεις → Εταιρεία → Παράμετροι) ότι έχετε ορίσει τη σωστή ημερομηνία στο πεδίο «Εφαρμογή από» και ότι έχετε επιλέξει το κουτάκι που αναγράφει «Παραγωγικό περιβάλλον». Αφού  αποθηκεύσετε τις αλλαγές στο μενού αυτό, θα επιλέξετε τις «Εργασίες» από το Μενού και θα πραγματοποιήσετε την ενέργεια ενημέρωσης παραστατικών και επανυπολογισμού mydata για το ημερολογιακό διάστημα που θα περιλαμβάνει τις ημερομηνίες έκδοσης των παραστατικών σας.

Προσοχή! Κατά την εκτέλεση του επανυπολογισμού των παραστατικών θα αφήσετε κενό το κουτάκι που αναγράφει «Επανυπολογισμός διαβιβασθέντων». Επίσης, αν είναι ενεργοποιημένη η επιλογή Online Διαβίβαση κατά τη διαδικασία του επανυπολογισμού τα παραστατικά θα διαβιβαστούν αυτόματα για την περίοδο που έχετε ορίσει.

Αφού επιβεβαιώσετε ότι ακολουθήσατε τα ανωτέρω βήματα, μπορείτε να πραγματοποιήσετε νέα είσοδο στο μενού mydata για να επιβεβαιώσετε  ότι εμφανίζονται τα παραστατικά σας.

 Τι κάνω αν μου εμφανίζει μήνυμα για αρνητικό απόθεμα κατά την αποθήκευση των παραστατικών;
  • Για να μην εμφανίζεται το παραπάνω μήνυμα κατά την αποθήκευση του παραστατικού σας – εφόσον δεν παρακολουθείτε αποθήκη – θα επιλέξετε από το Μενού → Ρυθμίσεις → Συναλλαγών → Τύποι παραστατικών με διπλό κλικ τον τύπο της σειράς πώλησης που επιθυμείτε να επεξεργαστείτε κα στο πεδίο «Έλεγχος αποθέματος» θα επιλέξετε «Κανένας έλεγχος». Ολοκληρώνοντας την αλλαγή, θα αποθηκεύσετε την επιλογή σας. 
  • Αν σε κάποια είδη σας ενημερώνει ότι υπάρχει αρνητικό απόθεμα ενώ έχετε ενημερώσει τις ποσότητες, θα χρειαστεί να ελέγξετε ότι έχετε καταχωρήσει το σύνολο των τιμολογίων αγορών σας. Επίσης, θα πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι χρησιμοποιείτε τους σωστούς τύπους παραστατικών. Σας υπενθυμίζουμε ότι τα Δελτία Αποστολής και τα Τιμολόγια - Δελτία Αποστολής ενημερώνουν το απόθεμα στα είδη στην αποθήκη σας, ενώ το Τιμολόγιο ενημερώνει μόνο τις αξίες αυτών. 
  • Μπορείτε μέσα από τα Εμπορικά → Αποθήκη, να ενημερώσετε το υπόλοιπο των ειδών που έχουν αρνητικό υπόλοιπο, επιλέγοντας την αντίστοιχη σειρά: 1009 ΑΠΑΞ (Εισαγωγή Ποσότητα Αξία) – για την καταχώρηση τιμής και ποσότητας ή 1010 ΕΙΣΠ (Εισαγωγή Ποσότητας) – για την εισαγωγή μόνο της ποσότητας του είδους. 


 Πως μπορώ να κάνω επανυπολογισμό διαβιβασθέντων;

Για να πραγματοποιήσετε επανυπολογισμό διαβιβασθέντων (αλλαγή αξιών ή και χαρακτηρισμών) από το Prosvasis GO, στις εκδόσεις Run, Pace και Grow, επιλέγετε μενού > εργασίες και επανυπολογισμός mydata. Ορίζετε το ημερολογιακό διάστημα που επιθυμείτε και κλικάρετε την επιλογή επανυπολογισμός διαβιβασθέντων. Τέλος, θα επιλέξετε την εκτέλεση και στο ενημερωτικό μήνυμα για τη διαδικασία θα κάνετε κλικ στο Ναι.

Για την έκδοση Start, ο επανυπολογισμός mydata είναι διαθέσιμος στο μενού στην αρχική οθόνη. Επιπλέον, μπορείτε να εκτελέσετε τον επανυπολογισμό των παραστατικών σας μεμονωμένα απευθείας από το μενού των πωλήσεων, επιλέγοντας το κουτάκι που αντιστοιχεί στο παραστατικό και πατώντας δεξί κλικ, την επιλογή «επανυπολογισμός mydata».

ΠΡΟΣΟΧΗ!!

Ο επανυπολογισμός διαβιβασθέντων πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εάν έχετε τροποποιήσει κάποιο πεδίο στα στοιχεία του παραστατικού, θα δημιουργηθεί διπλή εγγραφή στην ΑΑΔΕ μετά τη νέα διαβίβαση. Τα στοιχεία που δεν πρέπει να έχετε τροποποιήσει για να μην δημιουργηθεί διπλή εγγραφή είναι:

α) ΑΦΜ εκδότη και ΑΦΜ  πελάτη

β)Τύπος παραστατικού

γ)Σειρά Πώλησης

δ)Αύξων αριθμός Παραστατικού

ε)Αριθμός εγκατάστασης (αριθμός υποκαταστήματος)

στ)Ημερομήνια έκδοσης παραστατικού


Στην περίπτωση που εντοπίσετε σφάλμα σε κάποια από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν, τότε δεν θα κάνετε επανυπολογισμό διαβιβασθέντων, αλλά θα ακολουθήσετε τα βήματα για ακύρωση ή έκδοση πιστωτικού, ανάλογα την ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού σας.


 Προσπαθώ να διαβιβάσω παραστατικά και μου εμφανίζει το μήνυμα που ακολουθεί: «When vatCategory has value 7, element vatExemptionCategory is mandatory.»

Το συγκεκριμένο μήνυμα σφάλματος, εμφανίζεται στην προσπάθεια διαβίβασης παραστατικών, όταν δεν έχετε συμπληρώσει το άρθρο απαλλαγής  στο παραστατικό σας. Παρακαλούμε ελέγξτε την καρτέλα του πελάτη και τα είδη ή υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο παραστατικό σας και όπου έχετε δηλώσει  απαλλαγή ΦΠΑ, θα πρέπει στην ειδική διαχείριση να συμπληρώσετε και το άρθρο της απαλλαγής.

Αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες, θα πραγματοποιήσετε είσοδο στο μενού του επανυπολογισμού mydata, θα ορίσετε το ημερολογιακό διάστημα που θα περιλαμβάνει το παραστατικό σας και θα κλικάρετε «Εκτέλεση», χωρίς να επιλέξετε το κουτάκι «επανυπολογισμός διαβιβασθέντων».  Τέλος, με νέα είσοδο στο μενού mydata θα μπορείτε να διαβιβάσετε το παραστατικό σας.

 Πώς κάνω επανυπολογισμό mydata;

Για να κάνετε επανυπολογισμό mydata, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε είσοδο στο μενού εργασίες και να κάνετε κλικ στην αντίστοιχη επιλογή για επανυπολογισμό mydata. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ορίσετε το ημερολογιακό διάστημα και να πατήσετε «Εκτέλεση», χωρίς να επιλέξετε επανυπολογισμό διαβιβασθέντων.

 Με ενδιαφέρει να έχω online διαβίβαση. Τι χρειάζεται να κάνω και πως λειτουργεί;

Για να ενεργοποιήσετε την On Line διαβίβαση των παραστατικών σας, τότε θα πρέπει να έχετε πραγματοποιήσει μία είσοδο στο  μενού εταιρεία και στην καρτέλα «παράμετροι» στο πεδίο «online διαβίβαση» επιλέγετε «Ναι, όλες οι εγγραφές», με προϋπόθεση να   έχετε επιλέξει ήδη  όλα τα απαραίτητα πεδία για διαβίβαση παραστατικών. Όταν έχετε επιλέξει online διαβίβαση, τότε  μετά την έκδοση των παραστατικών σας θα γίνεται αυτόματα  και η  διαβίβαση στην ΑΑΔΕ. Ωστόσο,  ανά διαστήματα θα πρέπει να επιβεβαιώνετε ότι τα παραστατικά σας έχουν διαβιβασθεί  ανεξάρτητα αν έχετε online διαβίβαση, καθώς  υπάρχει περίπτωση να μην ολοκληρωθεί η διαβίβαση σε ειδικές συνθήκες που παρουσιάζονται:

Α) Στην περίπτωση που έχετε online διαβίβαση, αλλά  το δίκτυο της ΑΑΔΕ είναι εκτός λειτουργίας, τότε θα πρέπει αργότερα να διαβιβάσετε το παραστατικό χειροκίνητα από το μενού mydata , επιλέγοντας το παραστατικό και στη συνέχεια δεξί κλικ και διαβίβαση.

Β) Σε περίπτωση που  κατά τη δημιουργία του παραστατικού έχετε κάνει κάποια λάθος καταχώριση  ή έχετε παραλείψει κάποιο απαραίτητο πεδίο (π.χ. διάταξη απαλλαγής σε παραστατικό με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ ή το ΑΦΜ του συναλλασσόμενου σε Τιμολόγιο) για την διαβίβαση τότε η διαβίβαση δεν θα ολοκληρωθεί.

 Πως καταχωρώ το Clawback για το 2021;

Σχετικές οδηγίες για τη σωστή καταχώρηση των πιστωτικών τιμολογίων προς τον ΕΟΠΥΥ για το Α’ και Β’ εξάμηνο του 2021 πατήστε εδώ.

 Πως μπορώ να αλλάξω μαζικά τον Φ.Π.Α. στα είδη/υπηρεσίες μου;

Για τη μαζική αλλαγή του Φ.Π.Α. των ειδών ή των υπηρεσιών, θα βρείτε οδηγίες πατώντας εδώ.

 Ξαφνικά υπολογίζεται Φ.Π.Α. στο παραστατικό. Τι να κάνω;

Ο συντελεστής Φ.Π.Α. του παραστατικού υπολογίζεται βάσει των παρακάτω.

  • Αν το καθεστώς Φ.Π.Α. του συναλλασσόμενου είναι «Κανονικό», τότε λαμβάνεται υπόψιν ο συντελεστής Φ.Π.Α. του είδους ή της υπηρεσίας.
  • Αν το καθεστώς Φ.Π.Α. του συναλλασσόμενου είναι «Απαλλάσσεται», τότε το παραστατικό θα έχει πάντα μηδενικό συντελεστή Φ.Π.Α.


Παρακαλώ όπως ελέγξετε ότι έχετε καθορίσει το καθεστώς Φ.Π.Α. των πελατών και των υπηρεσιών σας βάσει των οδηγιών που αναφέρονται. Για την διαχείριση των πελατών και των υπηρεσιών σας θα βρείτε οδηγίες στον σύνδεσμο που ακολουθεί https://wiki.prosvasis.com/pages/viewpage.action?pageId=4751522, https://wiki.prosvasis.com/pages/viewpage.action?pageId=4751525.

Επιπλέον, μπορείτε να ορίσετε πρότυπες τιμές στους πελάτες και στις υπηρεσίες σας ούτως ώστε, όταν καταχωρείτε έναν νέο πελάτη ή μια καινούργια υπηρεσία στο παραστατικό σας να λαμβάνουν τις πρότυπες τιμές που έχετε ορίσει. Σχετικές οδηγίες θα βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί https://wiki.prosvasis.com/pages/viewpage.action?pageId=26358312.

 Πως μπορώ να αξιοποιήσω τη νέα έκδοση του Fintech;

Για τη σύνδεση των τραπεζικών σας λογαριασμών με την εφαρμογή του GO και την εκτέλεση συναλλαγών μέσω του εργαλείου Fintech, θα βρείτε οδηγίες πατώντας εδώ.


 Πώς μπορώ να αλλάξω τον συντελεστή Φ.Π.Α. σε είδος;

Εφόσον έχετε κινήσει το συγκεκριμένο είδος σε παραστατικό πώλησης, δεν μπορείτε να αλλάξετε το Φ.Π.Α. που έχετε επιλέξει στην εγγραφή του είδους. Αν επιθυμείτε μπορείτε να το προσθέσετε σε συγκεκριμένη ομάδα ειδών, προκειμένου να αλλάξετε το Φ.Π.Α. του είδους, εκτελώντας την εργασία της «Μαζικής αλλαγής Φ.Π.Α.». Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε πατώντας εδώ.

Είναι απαραίτητη η προσθήκη του είδους σε ομάδα καθώς, αν επιλέξετε την μεταβολή του συντελεστή των ειδών που έχουν π.χ. 24% Φ.Π.Α. σε 13% Φ.Π.Α., τότε η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί για όλα τα είδη που έχουν ως συντελεστή το 24% Φ.Π.Α.

Αν το είδος δεν έχει κινηθεί τότε μπορείτε να επεξεργαστείτε την εγγραφή του, μεταβένοντας απο το Μενού → Οντότητες → Είδη και επιλέγοντας με διπλό κλικ το είδος που επιθυμείτε να επεξεργαστείτε, στο πεδίο "Φ.Π.Α." ορίζεται την τιμή που επιθυμείτε.


  • No labels