Με την απόφαση Α.1171/3-8-2021 της Α.Α.Δ.Ε. ορίζεται η υποχρέωση σταδιακής διασύνδεσης των υπόχρεων οντοτήτων (βλ. άρ. 2 παρ. 1 & 2), σε χρήση Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.) με το Πληροφοριακό Σύστημα Φ.Η.Μ., για την ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων των στοιχείων λιανικής πώλησης, που εκδίδονται μέσω αυτών, στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA

Ως «Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί (Φ.Η.Μ.)» νοούνται η Φορολογική Ταμειακή Μηχανή (Φ.Τ.Μ.), ο μηχανισμός «Ειδική Ασφαλής Φορολογική Διάταξη Σήμανσης Στοιχείων (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.)» και οι Αυτόνομες Δημοσιονομικές Μονάδες Επεξεργασίας (Α.ΔΗ.Μ.Ε.).

Δείτε παρακάτω αναλυτικά:

  1. Γενικές πληροφορίες σχετικές με τις ΦΗΜ και την ΑΑΔΕ.
  2. Τη διασύνδεση του Prosvasis GO με τους φορολογικούς μηχανισμούς τύπου Β και την παραμετροποίηση στους Συντελεστές Φ.Π.Α. (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ - Φ.Τ.Μ. -  Α.ΔΗ.Μ.Ε).
  3. Την προσθήκη του QR CODE στις φόρμες εκτύπωσης παραστατικών.
  4. Την παραμετροποίηση και τους τρόπους διαβίβασης στοιχείων των συναλλαγών λιανικής στο Πληροφοριακό Σύστημα των Φ.Η.Μ. και για το myDATA.

💡 Η διαχείριση προϋποθέτει την αναβάθμιση της εγκατάστασης στη πιο πρόσφατη Prosvasis GO έκδοση.


 Υποχρέωση διαβίβασης: Έκταση εφαρμογής-Δεδομένα που διαβιβάζονται (Αρ. 3 - Α.1171)

1. Οι υπόχρεες οντότητες του άρθρου 2 της Α.1171 διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε. τα δεδομένα των λογιστικών στοιχείων που εκδίδουν μέσω Φ.Η.Μ., για την τεκμηρίωση των λιανικών συναλλαγών τους (ενδεικτικά απόδειξη λιανικής πώλησης).
2. Τα δεδομένα που διαβιβάζονται, ανά εκδοθέν στοιχείο λιανικής πώλησης, κατ’ ελάχιστον (Α.1138/2020 όπως ισχύει, Παράρτημα), είναι τα εξής:

  • Α.Φ.Μ. του εκδότη.
  • Είδος Παραστατικού λιανικής πώλησης.
  • Αύξων αριθμός του στοιχείου λιανικής πώλησης.
  • Ημερομηνία και ώρα έκδοσης.
  • Συντελεστής ΦΠΑ.
  • Συνολική αξία παραστατικού.
 Περίοδος επικοινωνίας - Συχνότητα επικοινωνίας (Αρ. 1 - A.1024)

H A.1024 φέρνει αλλαγές στη συχνότητα διαβίβασης δεδομένων στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ για τις υπόχρεες επιχειρήσεις. Η υποχρέωση ενημέρωσης του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ για τις υπόχρεες επιχειρήσεις, περιοριζόταν στην έκδοση Ζ και τη διαβίβαση αυτού τουλάχιστον το αργότερο με το πέρας των διενεργούμενων συναλλαγών, σε ημερήσια βάση. Με την εφαρμογή της Α.1024 απαιτείται συχνότερη αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ η οποία κυμαίνεται από 1 λεπτό έως και 24 ώρες. Η συχνότητα των αποστολών ορίζεται δυναμικά από το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Σε κάθε επιτυχημένη αποστολή δεδομένων προς το πληροφοριακό σύστημα Φ.Η.Μ της ΑΑΔΕ (ΠΣΦ.Η.Μ), το πληροφοριακό σύστημα διαβιβάζει και πληροφορίες για τον επόμενο χρόνο που απαιτείται να αποσταλούν δεδομένα. Είναι δυνατό συνεπώς διαφορετικοί Φ.Η.Μ ακόμα και στην ίδια επιχείρηση να αποστέλλουν δεδομένα σε διαφορετικό χρόνο και συχνότητα. 

Συγκεκριμένα, για την περίοδο και τη συχνότητα της επικοινωνίας, η Α.1024 ορίζει στο Άρθρο 1 τα εξής:

Ως Περίοδος επικοινωνίας ορίζεται το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών αποστολών δεδομένων από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (Φ.Η.Μ.) στο Πληροφοριακό Σύστημα των Φ.Η.Μ. της ΑΑΔΕ (ΠΣΦ.Η.Μ.).

Ως Συχνότητα επικοινωνίας είναι το πλήθος αποστολών στην μονάδα του χρόνου.
Προκειμένου να υπάρχει έλεγχος στο πλήθος συνδέσεων Φ.Η.Μ. με το ΠΣΦ.Η.Μ., σε κάθε απάντηση του ΠΣΦ.Η.Μ. προστίθεται πληροφορία για την περίοδο/ συχνότητα επικοινωνίας του Φ.Η.Μ. με το ΠΣΦ.Η.Μ. Η συχνότητα επικοινωνίας κυμαίνεται από 0 ως 1.440.

Ακολουθούν ενδεικτικές περιπτώσεις:

  1. Σε περίπτωση που η περίοδος επικοινωνίας είναι 1, η αποστολή δεδομένων γίνεται κάθε 1 λεπτό. Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 1.440 αποστολές το 24ωρο.
  2. Σε περίπτωση που η περίοδος επικοινωνίας είναι 15, η αποστολή δεδομένων γίνεται κάθε 15 λεπτά. Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 96 αποστολές το 24ωρο.
  3. Σε περίπτωση που η περίοδος επικοινωνίας είναι 1440, η αποστολή δεδομένων γίνεται κάθε 1.440 λεπτά (ήτοι κάθε 24 ώρες). Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 1 αποστολή το 24ωρο.

Περίοδος επικοινωνίας 0 σημαίνει ότι η διαβίβαση γίνεται μόνο όταν εκδίδεται Ζ, δηλαδή όπως είχε οριστεί στην ΠΟΛ 1166/2018.

Η περίοδος επικοινωνίας (και ως εκ τούτου και η συχνότητα επικοινωνίας) μπορεί να αλλάζει από το ΠΣΦ.Η.Μ., ώστε να είναι διαφορετική για κάθε Φ.Η.Μ.

 Τρόπος επικοινωνίας (Αρ. 2 - A.1024)

H A.1024 φέρνει αλλαγές και στον τρόπο επικοινωνίας των ΦΗΜ με το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ (ΠΣΦ.Η.Μ). Σε γενικές γραμμές ο ΦΗΜ αποστέλλει σε τακτά διαστήματα τα εκκρεμή e.txt σε ένα αρχείο αντίστοιχο του ημερήσιου _s.txt χαρακτηρισμένο με την επέκταση _s.tmp.

Η διαδικασία και οι λεπτομέρειες της επικοινωνίας περιγράφεται αναλυτικά στο άρθρο 2 της Α.1024 όπως ακολουθεί παρακάτω:

2.1. Ο Φ.Η.Μ. σημαίνει ως εκκρεμότητα τα e.txt που δεν έχουν αποσταλεί και τα αποστέλλει συγκεντρωμένα σε τακτά χρονικά διαστήματα (σύμφωνα με την περίοδο επικοινωνίας που έχει ορίσει το ΠΣΦ.Η.Μ.) ως ένα ομαδοποιημένο αρχείο (batch file) που έχει την ονομασία του αντίστοιχου ημερήσιου _s.txt αρχείου αποστολής, όπως αυτό ορίζεται στην ΠΟΛ 1220/2012, συμπληρωμένο όμως με την επέκταση _s.tmp (προσωρινό).
2.2. Το περιεχόμενο του ανωτέρω s.tmp αρχείου αποτελείται από τα περιεχόμενα των εκκρεμών e.txt, ομοιοτρόπως με το περιεχόμενο του αντίστοιχου ημερήσιου s.txt, και από μια νέα ΠΑΗΨΣ d.tmp, στον υπολογισμό της οποίας συμμετέχουν: η ΠΑΗΨΣ d.txt του προηγούμενου Ζ και οι ΠΑΗΨΣ των e.txt του συγκεκριμένου s.tmp. Διευκρινίζεται ότι για λόγους απλότητας, για όλα τα s.tmp του τρέχοντος Ζ, ως πρώτο συστατικό του υπολογισμού της ΠΑΗΨΣ d.tmp είναι το d.txt του προηγούμενου Ζ.
2.3. Η ΠΑΗΨΣ d.tmp δοθέντος s.tmp δεν αποθηκεύεται ούτε από το ΠΣΦ.Η.Μ., ούτε από τον Φ.Η.Μ.
2.4. Το ΠΣΦ.Η.Μ. διαβάζει το ομαδοποιημένο αρχείο s.tmp και αφού επαληθεύσει την ορθότητα του d.tmp καταχωρεί τα αρχεία e.txt του αρχείου s.tmp.
2.5. Στην περίπτωση όπου δεν υπάρχει εκκρεμής απόδειξη προς αποστολή (e.txt) αλλά έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα που έχει ορίσει το ΠΣΦ.Η.Μ., πραγματοποιείται η διαβίβαση αρχείου s.tmp στο οποίο περιέχεται μόνο η ΠΑΗΨΣ d.tmp και κανένα αρχείο e.txt. Συνεπώς, ο Φ.Η.Μ. ενδέχεται να στέλνει αρχείο s.tmp το οποίο δεν θα περιέχει καμία γραμμή e.txt, αλλά μόνο μια γραμμή d.tmp. προκειμένου απλά να λαμβάνει ενημέρωση για πιθανή νέα περίοδο (συχνότητα) επικοινωνίας.
2.6. Η αποστολή του ομαδοποιημένου αρχείου s.tmp θα πρέπει να είναι σύμφωνη με όσα περιγράφονται στην ΠΟΛ 1166/2018 αναφορικά με την κρυπτογράφηση και το πρωτόκολλο επικοινωνίας με το ΠΣΦ.Η.Μ. Το ΠΣΦ.Η.Μ. δεν αποδέχεται καμία απολύτως αποστολή s.tmp, αν δεν έχει προηγουμένως διαβιβαστεί επιτυχώς το s.txt του προηγούμενου Ζ. Μετά την επιτυχή αποστολή του ομαδοποιημένου αρχείου s.tmp, o Φ.Η.Μ. δεν έχει υποχρέωση φύλαξης του αρχείου αυτού.
2.7. Το ΠΣΦ.Η.Μ. στην απάντηση που στέλνει στον Φ.Η.Μ. σχετικά με τη παραλαβή του αρχείου s.tmp, αναφέρει εκτός των άλλων και την περίοδο επικοινωνίας. Ο Φ.Η.Μ. αν δεν λάβει απάντηση επιτυχίας για την αποστολή του αρχείου s.tmp (ή αν δεν λάβει καθόλου απάντηση), στο επόμενο ομαδοποιημένο αρχείο s.tmp που πρόκειται να στείλει, περιλαμβάνει και όσα e.txt δεν έχουν διαβιβαστεί επιτυχώς από το προηγούμενο (ή προηγούμενα) s.tmp αρχείο.
2.8. Το αρχείο ημέρας s.txt αποστέλλεται όπως ορίζεται στην ΠΟΛ 1166/2018 και το ΠΣΦ.Η.Μ. επαληθεύει τα αρχεία e.txt που έχει λάβει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και συμπληρώνει τυχόν απώλειες.
2.9. Σε κάθε επικοινωνία μεταξύ Φ.Η.Μ. και ΠΣΦ.Η.Μ. - ανεξαρτήτως αν υπάρχει κάποιο λάθος ή όχι - στο header της απάντησης του ΠΣΦ.Η.Μ. περιέχεται πάντοτε η παρακάτω πληροφορία:

RepeatPostAfter: Ν

όπου Ν είναι ο ακέραιος αριθμός που καθορίζει (σε λεπτά της ώρας) την περίοδο επικοινωνίας, δηλαδή το διάστημα του χρόνου για την επόμενη επικοινωνία.

Η περίοδος επικοινωνίας αποθηκεύεται σε κάθε Φ.Η.Μ. με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε τυχόν αποσύνδεση από την ηλεκτρική τροφοδοσία ή κλείσιμο του Φ.Η.Μ. να μην την μηδενίζει, αλλά αντιθέτως η τιμή της να διατηρείται πάντοτε ίση με αυτήν που έστειλε το ΠΣΦ.Η.Μ.
Σε περίπτωση που δεν διαπιστωθούν λάθη, το ΠΣΦ.Η.Μ. απαντάει με την ένδειξη OK (λατινικοί χαρακτήρες) επιβεβαιώνοντας έτσι την επιτυχή ολοκλήρωση της διαβίβασης του s.txt ή του s.tmp αρχείου, κατά περίπτωση.
Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο λάθος, το ΠΣΦ.Η.Μ. απαντάει με 3 πεδία, χωρισμένα με delimiter (;), από τα οποία το πρώτο είναι πάντα η ένδειξη ERR, το δεύτερο ο κωδικός λάθους σύμφωνα με τον κατωτέρω πίνακα λαθών, και το τρίτο μια παράμετρος για επεξήγηση του λάθους.

Πίνακας λαθών

Πεδίο 1

Πεδίο 2

Πεδίο 3

ERR

1 = Λάθος ονομασία αρχείου S.TXT ή S.TMP

(π.χ. Όχι 31 χαρακτήρες, λάθος σε τμήματα του ονόματος, κ.λπ.).


ERR

2 =Λάθος S/N Δ.Δ.

(π.χ. δεν είναι καταχωρημένος στην βάση της ΑΑΔΕ, οι χαρακτήρες δεν είναι λατινικοί, κ.λπ.).


ERR3 = Το Ζ έχει ήδη υποβληθεί.N = Τελευταίος αριθμός υποβληθέντος Ζ
ERR4 = Λείπει το προηγούμενο Ζ.N = Τελευταίος αριθμός υποβληθέντος Ζ
ERR5 = Πιθανό λάθος στην κωδικοποίηση/κρυπτογράφηση ERR.
ERR6 = Δεν συμφωνούν οι υπογραφές με το d.txt ή το d.tmp.
ERR7 = Πολύ γρήγορη αποστολή δεδομένων, επαναλάβατε.

Η επιστροφή οποιουδήποτε λάθους που περιγράφεται στον ανωτέρω πίνακα από το ΠΣΦ.Η.Μ. ολοκληρώνει ανεπιτυχώς την επικοινωνία, καθιστώντας μη αποδεκτή την διαβίβαση του αρχείου s.txt ή του αρχείου s.tmp.

Κάθε άλλη απάντηση (εκτός της επιτυχημένης) από το ΠΣΦ.Η.Μ., θεωρείται επίσης λάθος για άγνωστο λόγο (π.χ. δυσλειτουργία κάποιου υποσυστήματος του ΠΣΦ.Η.Μ.).

 QR CODE - Παρουσίαση του παραστατικού σε κινητό, tablet, H/Y. (Αρ. 3 - A.1024)

H A.1024 φέρνει αλλαγές και στα δεδομένα που εκτυπώνονται στα παραστατικά που σημαίνονται από ΦΗΜ. Εφεξής, θα πρέπει εκτός των πληροφοριών που εκτυπώνονται στα παραστατικά να εκτυπώνεται και δισδιάστατος γραμμωτός κώδικας (QR Code) ελαχίστων διαστάσεων 1,8x1,8 cm. Το QR Code περιέχει την πληροφορία της ΠΑΗΨΣ, του αρχείου e.txt της κάθε απόδειξης και το URL της εφαρμογής ελέγχου στο ΠΣΦ.Η.Μ της ΑΑΔΕ. 

Οι λεπτομέρειες της δομής του QR Code περιγράφονται αναλυτικά στο άρθρο 3 της Α.1024:

Για τη διευκόλυνση του ελέγχου ο γραμμωτός κώδικας στο τέλος της απόδειξης - όπως αυτός περιγράφεται στην ΠΟΛ.1220/2012 - αντικαθίσταται από δισδιάστατο γραμμωτό κώδικα (QR Code) ελαχίστων διαστάσεων 18 χιλιοστά x 18 χιλιοστά. Στην περίπτωση εκτυπωτών ρολού, (roll printer) o QR CODE πρέπει να τυπώνεται στο τέλος της απόδειξης ή του παραστατικού έτσι ώστε να μην υπάρχει δεξιά ή αριστερά αυτού οποιοδήποτε άλλο κείμενο. Ο QR CODE θα πρέπει να παράγεται και από τα συστήματα που χρησιμοποιούν ΕΑΦΔΣΣ, από τον driver τύπου Α, ή από την εφαρμογή εμπορικής διαχείρισης που εκτυπώνει τα παραστατικά, όταν χρησιμοποιείται driver τύπου Β. Ο QR CODE μπορεί να παραβλεφθεί, εφόσον χρησιμοποιείται αποδεδειγμένα εκτυπωτής χωρίς δυνατότητα εκτύπωσης γραφικών (π.χ. ορισμένοι τύποι dot matrix, ορισμένοι τύποι line printer, κ.λπ.).

Το περιεχόμενο του QR code επαυξάνεται με την ΠΑΗΨΣ του αρχείου e.txt της κάθε απόδειξης και με το URL της εφαρμογής ελέγχου στο ΠΣΦ.Η.Μ., το οποίο δημιουργείται ως εξής:

URL εφαρμογής ελέγχου με την προσθήκη URL παραμέτρου "SIG" με τα ακόλουθα δεδομένα: Σειριακός Αριθμός Φορολογικού Μηχανισμού - 11 χαρακτήρες | Αύξων προοδευτικός αριθμός σήμανσης - 8 ψηφία σε μορφή 00000000 | υπογραφή SHA1 του αντίστοιχου e.txt - 40 δεκαεξαδικοί χαρακτήρες | συνολική αξία. 

Παράδειγμα

Σειριακός Αριθμός ΦΗΜ = GRT99000204

Αύξων προοδευτικός αριθμός σήμανσης=00000387

Υπογραφή SHA-1 = 0EA2C079E722C361C6297D10F02955CA413695A9

Ποσό= 18.35 

QR Code message: https://www1.aade.gr/tameiakes/myweb/q1.php?SIG=GRT99000204000003870EA2C079E722C361C6297D10F02955CA413695A918.35

Η χρήση του QR code είναι υποχρεωτική για όλους τους Φ.Η.Μ. (ΦΤΜ, ΑΔΗΜΕ, ΕΑΦΔΣΣ) με την προαναφερθείσα εξαίρεση χρήσης ορισμένων εκτυπωτών. Επίσης παρέχεται εξαίρεση για όσες εγκεκριμένες ΦΤΜ και ΑΔΗΜΕ δεν είναι δυνατή η εκτύπωση QR code, υπό την προϋπόθεση ότι η κατασκευάστρια εταιρία διατηρεί εφαρμογή στο Google Play Store και στο Apple Appstore, για smartphones, ανάγνωσης του υπάρχοντος barcode και παρουσίασης του παραστατικού στην οθόνη του smartphone του ενδιαφερόμενου πολίτη.

Δείτε παρακάτω οδηγίες για τη διαβίβαση στοιχείων συναλλαγών λιανικής από το Prosvasis GO στο Πληροφοριακό Σύστημα των Φ.Η.Μ. και τη μετέπειτα λήψη των εγγραφών myDATA από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ στο Prosvasis GO.
Οι οδηγίες αφορούν όλες τις οντότητες που θα εντάσσονται σταδιακά στην υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων λιανικής πώλησης για τις ημερομηνίες  και .

myDATA εγγραφές Λιανικής στο Prosvsis GO

Από τα στοιχεία συναλλαγών λιανικής που διαβιβάζονται real time στο Esend της ΑΑΔΕ μέσω ΦΗΜ, θα παράγονται αποκλειστικά πλέον οι εγγραφές myDATA, αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία την επιχείρησης.

Για να μην πραγματοποιείται η αυτόματη παραγωγή εγγραφών myDATA και στο Prosvasis GO, για τα παραστατικά που εκδίδονται και διαβιβάζονται μέσω ΦΗΜ, θα πρέπει:

  • στη Λήψη εγγραφών μέσω Φ.Η.Μ (Μενού παραμέτρων → Εταιρεία → Παράμετροι) να δηλώσετε την ημερομηνία από την οποία θα σταματήσει η αυτόματη παραγωγή εγγραφών myDATA από το Prosvasis GO.


  • στους Τύπους παραστατικών λιανικής (Ρυθμίσεις → Συναλλαγών → Τύποι παραστατικών πωλήσεων) να δηλώσετε τη Λήψη εγγραφών (Φ.Η.Μ.) στο πεδίο Επικοινωνία myDATA.

  • Για παραστατικά που καταχωρήθηκαν πριν τη συγκεκριμένη Ημερομηνία, θα υφίσταται στο Prosvasis GO η αυτόματη παραγωγή εγγραφών myDATA.
  • Για τις συγκεκριμένες εγγραφές θα πρέπει να γίνει λήψη αυτών στο Prosvasis GO. Θα διατίθενται προς χαρακτηρισμό μέχρι και την 20η ημέρα του επόμενου μήνα (πριν την δήλωση).


Prosvasis GO διαβίβαση στοιχείων συναλλαγών λιανικής στο Πληροφοριακό Σύστημα των Φ.Η.Μ. & myDATA

Για τις οντότητες που εκδίδουν τα στοιχεία λιανικής πώλησης μέσω Φ.Η.Μ. (Φ.Τ.Μ., Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., Α.ΔΗ.Μ.Ε.), από την 1η ημέρα υπόχρεωσης πχ  υποστηρίζονται δύο τρόποι διαβίβασης των στοιχείων λιανικών συναλλαγών. 

Με βάση τον τρόπο που θα επιλέξετε, θα δημιουργηθούν οι ημερήσιες εγγραφές myDΑΤΑ, αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία την επιχείρησης, απο τα δεδομένα που διαβίβαζουν οι ΦΗΜ.

Α' τρόπος Β' τρόπος
Δημιουργία εγγραφών myDATA από τα Δελτία Ημερήσιας Κίνησης «Ζ»
(Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ - Φ.Τ.Μ. -  Α.ΔΗ.Μ.Ε)

Δημιουργία εγγραφών myDATA από τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών στην ημερομηνία έκδοσής τους.
(Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ )

Στο Πληροφοριακό Σύστημα των Φ.Η.Μ (Esend) διαβιβάζονται οι συναλλαγές λιανικής, μέσω των διακριτών κωδικών παραστατικών λιανικής του πίνακα 1 (173,174,175,215 μέσω Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ) και του πίνακα 2 (μέσω Φ.Τ.Μ. / Α.ΔΗ.Μ.Ε).

Δηλώστε λοιπόν στους Τύπους παραστατικών λιανικής που χρησιμοποιείτε τον Κωδικό παρ/κού & Κωδικό παρ/κού myDATA, με τον οποίο θα διαβιβάζονται οι συναλλαγές λιανικής στο Πληροφοριακό Σύστημα των Φ.Η.Μ. 

Η Α.Α.Δ.Ε, με βάση τα στοιχεία που θα λάβει από το Πληροφοριακό Σύστημα των Φ.Η.Μ (Esend)

  • αυτόματα θα δημιουργεί εγγραφές myDATA από τα Δελτία Ημερήσιας Κίνησης «Ζ» που αποστέλλουν στο e-send οι υπόχρεοι, στην ημερομηνία του «Ζ», αδιάφορο εάν σε κάποιες περιπτώσεις περιέχουν συναλλαγές δύο ημερών.
    Για παράδειγμα το «Ζ» ενός καταστήματος εστίασης που διαβιβάζεται την 05.09.2021 στις 02:00, περιέχει αποδείξεις τόσο της 5ης όσο και της 4ης Σεπτεμβρίου.
  • οι εγγραφές θα προκύπτουν ανά εγκατάσταση και ημερομηνίες που προέρχονται από τα Ζ και θα διατίθενται προς χαρακτηρισμό μέχρι και την 20η ημέρα του επόμενου μήνα (πριν την δήλωση).


Στο Πληροφοριακό Σύστημα των Φ.Η.Μ. διαβιβάζονται οι συναλλαγές λιανικής, μέσω των διακριτών κωδικών παραστατικών λιανικής του πίνακα 3. (233, 235, 215 αποκλειστικά μέσω Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.,)

Δηλώστε λοιπόν στους Τύπους παραστατικών λιανικής που χρησιμοποιείτε τον Κωδικό παρ/κού & Κωδικό παρ/κού myDATA,, με τον οποίο θα διαβιβάζονται οι συναλλαγές λιανικής στο Πληροφοριακό Σύστημα των Φ.Η.Μ. 

Η Α.Α.Δ.Ε, με βάση τα στοιχεία που θα λάβει απο το Πληροφοριακό Σύστημα των Φ.Η.Μ (Esend)

  • αυτόματα θα δημιουργεί εγγραφές myDATA από τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών στην ημερομηνία έκδοσής τους. Συνεπώς, κάθε παραστατικό myDATA που δημιουργείται θα περιέχει μόνο τις αποδείξεις της ημέρας έκδοσης, αδιαφορώντας για το πως αποτυπώθηκαν στο «Ζ» οι συναλλαγές της συγκεκριμένης ημερομηνίας.
  • το εγγραφές θα προκύπτουν ανά εγκατάσταση και ημερομηνία από λιανικές που προέρχονται από τις αποδείξεις και θα διατίθενται προς χαρακτηρισμό μέχρι και την 20η ημέρα του επόμενου μήνα (πριν την δήλωση).


Λάβετε υπόψη ότι, αν με την έκδοση των αποδείξεων λιανικής ενημερώνονται απευθείας η λογιστική και τα βιβλία της εταιρείας σας τότε οι ΦΗΜ καλό θα ήταν να έχουν ρυθμιστεί ώστε να στέλνουν στο Εsend κωδικούς παραστατικών 233, 235, 215 αντί των 173, 174, 175, 215 , έτσι θα συμφωνούν οι λιανικές πωλήσεις της οντότητας με τις αντίστοιχες αποδείξεις στα λογιστικά βιβλία, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το Ζ.


Διαβίβαση μέσω Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. 
Παραστατικά λιανικής 
(Κωδικός - Περιγραφή)
Παραστατικά myDATA
(Τύπος παραστατικού - Περιγραφή)
173 - Αποδείξεις Λιανικής Πώλησης 11.1 - ΑΛΠ
174 - Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών
Λιανικής
11.2 - ΑΠΥ
175 - Πιστωτικά Λιανικών Συναλλαγών
(Πώλησης και Παροχής)
11.4 - Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής
215 - Ειδικά Ακυρωτικά Λιανικών
Συναλλαγών (Πώλησης και Παροχής)
Δεν αντιστοιχεί με Τύπο Παραστατικού
στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
(Πίνακας 1)
Διαβίβαση μέσω Φ.Τ.Μ. / Α.ΔΗ.Μ.Ε.
Παραστατικά λιανικής 
(Κωδικός - Περιγραφή
Παραστατικά myDATA
(Κωδικός - Περιγραφή)
Ανευ - Απόδειξη Λιανικής Πώλησης11.1 - ΑΛΠ
(Πίνακας 2)


Διαβίβαση μέσω Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. 
Παραστατικά λιανικής 
(Κωδικός - Περιγραφή)
Παραστατικά myDATA
(Τύπος παραστατικού - Περιγραφή)
233 - Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών
Λιανικής
11.1 - ΑΛΠ
235 - Απόδειξη Επιστροφής - Δελτίο Αποστολής11.4 - Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής
215 - Ειδικά Ακυρωτικά Λιανικών
Συναλλαγών (Πώλησης και Παροχής)
Δεν αντιστοιχεί με Τύπο Παραστατικού
στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
(Πίνακας 3)
  • No labels