Εισαγωγή - Γενικές Πληροφορίες


H πλατφόρμα my Digital Accounting and Tax Application (myDATA) - Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ αφορά τις Επιχειρήσεις και τις λοιπές Οντότητες που τηρούν λογιστικά αρχεία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Ε.Λ.Π.), ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, κατηγορίας και τρόπου τήρησης των λογιστικών αρχείων. Οι παραπάνω επιχειρήσεις υποχρεούνται να διαβιβάζουν δεδομένα μέσω της ηλεκτρονικής διαβίβασης, όπως αυτή ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15Α του ν.4174/2013 (Κ.Φ.Δ.), με στόχο τη Συμφωνία των λογιστικών αρχείων των υπόχρεων Επιχειρήσεωνμε τα Ηλεκτρονικά Βιβλία της ΑΑΔΕ.

Ενημερωθείτε για τις Επιχειρησιακές προδιαγραφές/ ανάλυση που παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση και κατανόηση του τρόπου λειτουργίας και της ροής της πληροφορίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myDATA. 

Η διαδικασία και τα σημεία παραμετροποίησης του Calculus, που είναι απαραίτητα προκειμένου να υπολογίζονται ορθά οι συνόψεις και οι αντίστοιχοι χαρακτηρισμοί των συναλλαγών εσόδων και εξόδων, προϋποθέτουν την αναβάθμιση της εγκατάστασης. 

Απαραίτητη/ Κλειδί για την ορθή παραμετροποίηση στο Calculus αποτελεί η ενεργή συμμετοχή των/ του αρμόδιου προσώπου πχ. λογιστής, υπεύθυνος λογιστηρίου κλπ. Με αυτό τον τρόπο,  επιτυγχάνεται η επικαιροποίηση της ορθότητας των δεδομένων, διαβίβαση & λήψη, της επιχείρησης σας στην πλατφόρμα myDATA.


Δείτε παρακάτω, 

  1. Γενικές Πληροφορίες, μέσω των πιο συχνών ερωτήσεων, σχετικά με τη διαβίβαση των δεδομένων στην ΑΑΔΕ.
  2. Παραγωγικό περιβάλλον ΑΑΔΕ


 1. Τι είναι τα Ηλεκτρονικά Βιβλία της ΑΑΔΕ και ποιους αφορούν;

Πρόκειται για τη νέα νομοθεσία που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2020 και υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν (τηρώντας πρακτικά ηλεκτρονικά τα φορολογικά τους βιβλία). Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ είναι υποχρεωτικά για κάθε ελεύθερο επαγγελματία, επιχείρηση και λοιπή οντότητα που τηρεί Λογιστικά Βιβλία σύμφωνα με τα ΕΛΠ.

 2. Τι είναι η πλατφόρμα myDATA και τι θα εγγράφεται στα Ηλεκτρονικά Βιβλία της πλατφόρμας;

Πρόκειται για τη νέα online πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, στην οποία θα τηρούνται τα Ηλεκτρονικά Βιβλία κάθε ελεύθερου επαγγελματία και επιχείρησης. Οι τελευταίοι θα πρέπει να διαβιβάζουν στην πλατφόρμα myDATA τα παραστατικά που εκδίδουν, έτσι ώστε να καταγράφονται αυτόματα στα Ηλεκτρονικά Βιβλία τους όλες οι συναλλαγές εσόδων/εξόδων και να απεικονίζεται το λογιστικό και φορολογικό τους αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα,
1. Θα διαβιβάζεται και θα καταχωρείται η σύνοψη των παραστατικών εσόδων/εξόδων.
2. Θα γίνεται χαρακτηρισμός των καταχωρούμενων συναλλαγών.
3. Θα διενεργούνται οι αναγκαίες λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του ετήσιου λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος.

Όλα τα παραπάνω έχουν τυποποιηθεί από την ΑΑΔΕ, για να μπορούν να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά και να καταχωρούνται ομοιόμορφα στην πλατφόρμα myDATA.

 3. Ποια ηλεκτρονικά Βιβλία περιλαμβάνει η πλατφόρμα myDATA;
  • Στο Βιβλίο Αναλυτικών Εγγραφών ή Αναλυτικό Βιβλίο καταχωρείται η Σύνοψη των Παραστατικών εσόδων / εξόδων των Επιχειρήσεων, γίνεται ο χαρακτηρισμός των συναλλαγών και διενεργούνται οι αναγκαίες λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους. 
  • Στο Βιβλίο Συνοπτικής Απεικόνισης ή Συνοπτικό Βιβλίο εμφανίζονται συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα της επιχείρησης σε μηνιαία και Ετήσια βάση.
  4. Με ποιες τέσσερις (4) ιδιότητες διαβιβάζουν oι επιχειρήσεις τις Συνόψεις στην ΑΑΔΕ και ποιες κατηγορίες παραστατικών περιλαμβάνουν;

Οι επιχειρήσεις, έχοντας τις εξής τέσσερις (4) ιδιότητες, διαβιβάζουν τις Συνόψεις για συγκεκριμένες τρεις (3) Κατηγορίες Παραστατικών, όπως έχει ανακοινωθεί από την ΑΑΔΕ
1. Εκδότης (Α1, Α2)
2. Λήπτης (Β1, Β2α, Β2β)
3. Λήπτης (παράλειψη διαβίβασης από τον Εκδότη) (περ. Β2γ)
4. Εγγραφές Οντότητας (περ. Γ)

💡 Οι τρεις (3) Κατηγορίες Παραστατικών ΑΑΔΕ, αναλύονται διαδοχικά, σε δεκαεπτά (17) Είδη Παραστατικών ΑΑΔΕ και στη συνέχεια σε πενήντα δύο (52) Τύπους Παραστατικών.

Ιδιότητα ΕπιχείρησηςΚατηγορίες Παραστατικών (Α1, Α2)
Εκδότης

Α1 - Αντικριζόμενα Παραστατικά  - Χονδρική Πώληση

Δηλαδή, τα παραστατικά εσόδων ημεδαπής/αλλοδαπής που εκδίδει η Επιχείρηση και

  • περιλαμβάνουν τα στοιχεία ταυτοποίησης του Λήπτη δηλαδή του αντικριζόμενου  π.χ. Τιμολόγια Πώλησης (B2B,B2G),
  • σχετίζονται με χονδρικές πωλήσεις αγαθών, υπηρεσιών και διακίνησης.

💡 Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία, Εκδότη & Λήπτη, ενημερώνονται αυτόματα.

Α2 - Μη Αντικριζόμενα Παραστατικά  - Λιανική Πώληση

Δηλαδή, τα παραστατικά εσόδων τα οποία δεν περιλαμβάνουν τα στοιχεία ταυτοποίησης του Λήπτη, π.χ. Αποδείξεις Λιανικής .



💡 Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία Εκδότη ενημερώνονται αυτόματα.


Κατηγορίες Παραστατικών (Β1, Β2, Β2α Β2α, Β2β)

Λήπτης

&

Λήπτης
(παράλειψη διαβίβασης από τον Εκδότη - Β2γ)

Β1 - Μη Αντικριζόμενα Παραστατικά Λήπτη ημεδαπής / αλλοδαπής  - Λιανική Πώληση

Δηλαδή, τα παραστατικά εξόδων ημεδαπής/ αλλοδαπής που λαμβάνει και διαβιβάζει η Επιχείρηση. 

Τα παραστατικά αυτά:

  • δεν περιλαμβάνουν τα στοιχεία ταυτοποίησης της Επιχείρησης ως λήπτριας.
  • Σχετίζονται με αγορές – έξοδα λιανικής, και λήψης υπηρεσιών λιανικής,
    • είτε από Επιχειρήσεις ημεδαπής που διαβιβάζουν μέσω των περιπτώσεων παραστατικών Α2,πχ Διόδια, Καύσιμα, Ενοίκια από Ιδιώτες κτλ.
    • είτε από επιχειρήσεις αλλοδαπής που δεν έχουν υποχρέωση διαβίβασης.

💡 Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία Λήπτη, στην περιοχή των Εξόδων, ενημερώνονται αυτόματα.


Β2 - Αντικριζόμενα Παραστατικά Λήπτη ημεδαπής / αλλοδαπής - Χονδρική Πώληση

Δηλαδή, τα παραστατικά εξόδων ημεδαπής/ αλλοδαπής που λαμβάνει και διαβιβάζει η Επιχείρηση από επιχειρήσεις που νόμιμα δεν διαβίβασαν παραστατικά ως εκδότες.

Περιπτώσεις:

α) ενδοκοινοτικές αποκτήσεις – εισαγωγές από τρίτες χώρες
β) μη υπόχρεη Επιχείρηση/ οντότητα ημεδαπής π.χ. ΕΦΚΑ
γ) Εκδότη ημεδαπής της περίπτωσης Α1 που παρέλειψε να διαβιβάσει τη σχετική Σύνοψη μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία.

💡 Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία Λήπτη (πλην της περίπτωσης Β2γ), στην περιοχή των Εξόδων, ενημερώνονται αυτόματα.

Εγγραφές Οντότητας

Όλες οι Επιχειρήσεις διαβιβάζουν τις Λογιστικές Εγγραφές Τακτοποίησης εσόδων – εξόδων που τις αφορούν, διακριτά για μισθοδοσία και αποσβέσεις και συγκεντρωτικά για τις υπόλοιπες περιπτώσεις εσόδων /εξόδων που επηρεάζουν τον προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος οι ίδιες με την ένδειξη «Εγγραφές Οντότητας / Οντότητα», ή μέσω εξουσιοδοτημένου Λογιστή με τη ένδειξη «Εγγραφές Οντότητας / Λογιστής»

  5. Μέχρι ποια ημερομηνία μπορεί μια επιχείρηση να διαβιβάσει δεδομένα στη ΑΑΔΕ;

Ο χρόνος διαβίβασης των Δεδομένων Παραστατικών ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τις τρεις (3) Κατηγορίες Παραστατικών, όπως έχει ανακοινωθεί από την ΑΑΔΕ,

  • για τα έσοδα της κατηγορίας Α1 και Α2 διενεργείται από την έκδοσή τους, σε πραγματικό χρόνο και έως και την 20η ημέρα του επόμενου μήνα ανά τρόπο διαβίβασης (προγράμματα λογισμικού εμπορικό-λογιστικό, ειδική φόρμα καταχώρησης, πάροχος ηλεκτρονικής τιμολόγησης).
  • για τα έξοδα των κατηγοριών Β1 και Β2 έως την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ ανάλογα με το λογιστικό σύστημα που τηρεί ο λήπτης (απλογραφικό-διπλογραφικό).
  • Για τις εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων της κατηγορίας Γ, η μισθοδοσία διαβιβάζεται εντός μηνός έως την υποβολή της δήλωσης για την απόδοση του σχετικού παρακρατούμενου φόρου,
  • και οι αποσβέσεις με τις λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων ως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
 6. Τι διαβιβάζουν οι επιχειρήσεις μέσω των Συνόψεων (στην ΑΑΔΕ);
  • όλα τα παραστατικά που εξέδωσαν ανά φορολογικό έτος (χονδρικής, λιανικής εμπορίας,παροχής, ημεδαπής, αλλοδαπής),
  • τα παραστατικά αγορών και εξόδων που έλαβαν από εκδότες που δεν είναι υπόχρεοι να τα διαβιβάζουν για λογαριασμό τους (π.χ. αγορές & έξοδα λιανικής ημεδαπής αλλοδαπής, ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, ΕΦΚΑ, κ.λπ.),
  • εισαγωγές, εξαιρούμενες επιχειρήσεις στη διαβίβαση αντικριζόμενων παραστατικών, παράλειψη διαβίβασης από τον εκδότη αντικριζόμενων παραστατικών), δηλαδή παραστατικά αγορών από επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία κατά ΕΛΠ αλλά παρέλειψαν να τα διαβιβάσουν μέσα στη σχετική προθεσμία,
  • παραστατικά εγγραφών τακτοποίησης εσόδων – εξόδων που διαμορφώνουν το τελικό λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα κάθε φορολογικού έτους (π.χ. μισθοδοσία, αποσβέσεις, αναμορφώσεις εσόδων-εξόδων κ.α.),
  • Χαρακτηρισμούς για τα παραστατικά αγορών & εξόδων που αποστέλλουν οι προμηθευτές
 7. Πώς θα διαβιβάζεται η Σύνοψη των Παραστατικών στην ΑΑΔΕ;

Κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να διαβιβάζει τη σύνοψη παραστατικών εσόδων/εξόδων και λοιπών λογιστικών εγγραφών, με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Χειροκίνητα, από την ειδική φόρμα καταχώρησης που φιλοξενείται στην πλατφόρμα myDATA. Αφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ,π.χ. επιχειρήσεις που εκδίδουν έως και πενήντα (50) τιμολόγια.
2. Από την εφαρμογή λογισμικού που χρησιμοποιεί (λογιστική, εμπορική, ERP), εφόσον αυτή διασυνδέεται με την ΑΑΔΕ.
3. Μέσω παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
4. Με τη χρήση ΦΗΜ και ταμειακών μηχανών (μόνο τη σύνοψη συναλλαγών λιανικής).

 8. Τι είναι η Σύνοψη & τι περιλαμβάνει;

Η Σύνοψη αφορά στα στοιχεία / δεδομένα που περιλαμβάνει ένα Παραστατικό όπως,

  • αναλυτικά στοιχεία αντισυμβαλλόμενων, αξίες, νομίσματα χώρα, φόροι, χαρτόσημα, τέλη, κρατήσεις κ.α.
  • συγκεντρωτικά στοιχεία, χωρίς την αναλυτική διάκριση των ειδών (αγαθών – υπηρεσιών), δηλαδή ομαδοποιημένα στοιχεία ανά συντελεστή ΦΠΑ.
    Για παράδειγμα, στην περίπτωση έκδοσης τιμολογίου με 10 είδη εμπορευμάτων και 2 συντελεστές Φ.Π.Α. 24% & 13% στην ΑΑΔΕ διαβιβάζονται και κατόπιν απεικονίζονται 2 γραμμές, με στοιχεία συναλλασσόμενων, στοιχεία συναλλαγής, συνολική καθαρή αξία και Φ.Π.Α.. 
 9. Τι είναι και πώς θα διαβιβάζεται o Χαρακτηρισμός Συναλλαγών στην ΑΑΔΕ;

Ο Χαρακτηρισμός μίας Συναλλαγής, δηλαδή μίας Σύνοψης επικαιροποιεί την κατάταξη μιας συναλλαγής Εσόδου/Εξόδου της επιχείρησης. Δηλαδή, κατατάσσει τα λογιστικά γεγονότα σε Έσοδα και Έξοδα και σκοπό έχει την ορθή λογιστική απεικόνιση των συναλλαγών στο Αναλυτικό Βιβλίο.

Ο χαρακτηρισμός μπορεί να γίνεται και να διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ με δύο τρόπους:

  1. Είτε χειροκίνητα, μέσα από την ειδική φόρμα καταχώρησης που φιλοξενείται στην πλατφόρμα myDATA. Αφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ,π.χ. επιχειρήσεις που εκδίδουν έως και πενήντα (50) τιμολόγια.
  2. Είτε απευθείας από την εφαρμογή λογισμικού της επιχείρησης (λογιστική, εμπορική, ERP), εφόσον αυτή διασυνδέεται με την πλατφόρμα myDATA.

Για παράδειγμα, η Πώληση εμπορευμάτων & Υπηρεσιών θα χαρακτηρίζεται ως Έσοδο και στο Ε3 θα ενταχθεί στις Πωλήσεις Αγαθών & Υπηρεσιών Χονδρικές (Ε3_561_001).
Αντίστοιχα η Αγορά εμπορευμάτων θα χαρακτηρίζεται ως Έξοδο και

  • στο Ε3 θα ενταχθεί στις Αγορές Εμπορευμάτων Χονδρικές (Ε3_102_001) και
  • στο Φ2 θα ενταχθεί στις Αγορές & Δαπάνες εσωτερικού (361)

Ο χρόνος διενέργειας των χαρακτηρισμών συναλλαγών ταυτίζεται με τον χρόνο διαβίβασης των παραστατικών εσόδων, πλην της περίπτωσης των παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης που ο χρόνος διαβίβασης των χαρακτηρισμών συναλλαγών εσόδων δύναται να διενεργείται από τις υπόχρεες Επιχειρήσεις μεταγενέστερα και έως τις είκοσι (20) του επόμενου μήνα από την έκδοση. 

Στην περίπτωση των χαρακτηρισμών συναλλαγών εξόδων η διαβίβαση από τις υπόχρεες Επιχειρήσεις διενεργείται έως την υποβολή της σχετικής δήλωσης που αφορούν.

Η ΑΑΔΕ με σχετικό δελτίο τύπου ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του παραγωγικού περιβάλλοντος της πλατφόρμας myDATA.
Οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να λάβουν κωδικούς προκειμένου να μπορούν μέσω των προγραμμάτων τους να διαβιβάζουν συνόψεις και χαρακτηρισμούς που θα ενημερώνουν τα ηλεκτρονικά τους βιβλία.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, μέσω της πλατφόρμας myDATA, να λάβουν τους κωδικούς για την αποστολή των δεδομένων τους στο παραγωγικό περιβάλλον. Εφιστούμε την προσοχή σας καθώς οι κωδικοί που ενδεχομένως έχουν ληφθεί από τις επιχειρήσεις στο παρελθόν για το δοκιμαστικό περιβάλλον δεν λειτουργούν στο παραγωγικό περιβάλλον.


Προκειμένου μια εγκατάσταση Calculus να αποστείλει δεδομένα στο παραγωγικό περιβάλλον της ΑΑΔΕ απαιτούνται οι παρακάτω ενέργειες:


A. Αναβάθμιση εγκαταστάσεων


Οι Calculus εγκαταστάσεις θα πρέπει να αναβαθμιστούν σε έκδοση 5.54. Από την έκδοση αυτή και εφεξής οι αποστολές και λήψεις των δεδομένων, θα γίνονται προς και από το παραγωγικό περιβάλλον της πλατφόρμας myDATA, έναντι του development περιβάλλοντος που μέχρι σήμερα γίνονταν οι αποστολές και οι λήψεις των δεδομένων.


B. Λήψη κωδικών παραγωγικού περιβάλλοντος.

 Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.


Γ. Εισαγωγή κωδικών στην εφαρμογή


Στα σταθερά στοιχεία εταιρείας,  κατά την δημιουργία νέας  ή στην μεταβολή ήδη υπάρχουσας, στην οθόνη κωδικών (9/10) προστέθηκε ένα σετ κωδικών με τους τίτλους «MyData Userid» και «Subscrkey» . Σε αυτούς εφόσον έχετε προμηθευτεί τους κωδικούς της επιχείρησης από το site του MyData καλείστε να τους καταχωρήσετε έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν τόσο οι αποστολές των παραστατικών όσο και οι λήψεις των παραστατικών προμηθευτών.



  • No labels